با همت بسیج سازندگی تلاش مقابله با آفات درختان گردوانجام شد؛

رسيدگی به 400 هكتار باغ گردوی آفـت زده

سرما كه زد، خشكسالي كه شد آفت به جان درختان گردوي تويسرگان افتاد. زندگي روي سخت خود را به كشاورزان نشان داد و اگر فكري به حال باغ هايشان نمي كردند سفره ي زندگيشان خالي مي ماند. همين موقع بود كه بسيج سازندگي با كمك جهاد كشاورزي پايشان به ماجرا باز شد و حالا چند ماهي است كه آنها به كمك كشاورزان رفتهاند تا كار آفت ها را با يك سره كنند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بسیج سازندگی؛ ایران سومین صادرکننده گردو در جهان است و ســالانه بیش از ٢٣٠هزار تن گردو از ٢٠میلیون درخت در شــهرهای مختلف کشــور برداشت می شود. سرانه جهانی تولید گردو ۴٨۵گرم برای هر نفر و سرانه تولید آن در ایران ٢هزار و ٨٨٠ گرم برای هر نفر یعنی معادل ۶ برابر اســتانداردهای جهانی اســت. ایران ســالانه حدود پنج هزار تن گردو صادر می کنــد. ارزش تقریبی کل صادرات این محصول نزدیک به ٣۵میلیون دلار اســت. کشورهای همسایه در منطقه و انگلستان و آلمان از اصلی ترین مشــتریان گردوی ایرانی هستند که از نظر روغن دهی، طعم و مزه یکی از بهترین گردوهای دنیاست. باغستان های بزرگ گردو در شهرهای مختلف ایران پراکنده اند و درخت گردو یکی از گونه های قدیمی و سازگار با اقلیم و آب و هوای ایران است و درختان چند صدساله و حتی چند هزار ساله ایی که هنوز نفس می کشند، گواهی می دهند که عمر درخت گردو در این خطه چقدر بلند است.

تويسرکان قطب گردو

در ميان همه شــهرهايي كــه آنهــا را به نام گردوهايشان ميشناسند شهرستان تویسرکان در جنــوب ارتفاعات الوند با حــدود ۵۵۰۰ هزار هکتار سطح زیرکشت قطب گردو کاری استان همدان و کشور محسوب می شود و عمده ترین ارقام تجاری گردو در ایران شــامل فرانکت، لارا، پدرو، سر و چندلر را پرورش می دهد.گردوهای تولیدی این منطقه از نظــر میزان چربی، درصد بالای مغز نسبت به کل میوه و سفیدی و درشتی مغز از بهترین گردوهای جهان است و تویسرکان با تولید این محصول با کیفیتی در مقیاس جهانی و همچنین تولید سالانه ۱۶ هزار تن گردو در شرایط اقلیمی عادی، پایتخت گردوی ایران نام گرفته است.بااین حال و به رغم همه توانمندیهای موجود در بخش تولید گردو، سرما زدگیها،بیمه نبودن بخش عمده درختان گردو ونبود صنایع تبدیلی و بسته بندی در استان همدان و به طور خاص در شهرســتان تویسرکان و سایر مشکالت از این دست باعث شده صادرات محصول گردو از استان همدان آنگونه که شایسته است، رونق نداشته باشد. گذشته از این، سرمای بی ســابقه سال گذشته در مقطعــی باعث پیامدهایی در ســال جاری شده و این موضوع به دردسرهای کشاورزان افزوده است. »سال گذشته براي بسياري از كشاورزان تويسرکاني سالي سخت و دشوار بود. سرما از یک طرف و خشكســالي از يك طرف باعث شــد كرم هاي خراط، پروانه هاي زنبورشــكل هم از طرف ديگــر به جان درختانشان بیافتند.«اينها را مهندس احســان هدايت زاده مســئول بســیج مهندســین ناحیه يكي از بسيجيان فعال سازمان بســيج سازندگي ميگويد و ادامه ميدهد:تويسرکان يكي از شهرســتان هاي اســتان همدان اســت كه باغهاي گــردو، بادام، هلو، شليل و آلوهايش زبانزد همه است. اما بيشــتر باغ هاي گردوي تويسرکان معروف است.از سال گذشته كه آفت به جان اين باغها افتاد كشــاورزان بارها به سازمان بسيج سازندگي مراجعه كردند و كمك خواستند. او ادامه ميدهد:نميتوانســتيم دست روي دســت بگذاريم به همين خاطر با توجه به اهميت موضوع تصميم گرفتيم براي كمك به مردم شــهر وكشاورزاني كه باغ هايشــان آفت زده بود دســت به كار شــويم.ازآنجايي كه ورود به اين كار وبرطرف كردن مشــكالت كشــاورزان به تنهايي از ســازمان بسيج سازندگي برنميآمد در طي چند جلسه با مدیریت محترم جهاد كشــاورزي تویسرگان به عنوان دستگاهي كه به صورت تخصصي در زمينه ي كشاورزي فعاليت دارد به يك سري برنامه هايي رسيديم تا كمك حال كشاورزان تويسرکاني باشيم.

آغاز يك حركت جمعي

كار وقتي انجام ميشود كه مســئولين و مردم دست به دســت هم دهند، مثل ماجراي مقابله با آفتهايي كه به جان درختان گردوي تويسرگان افتاده بود. هدايتزاده در اين باره مي گويد: درشهرستان تويسرگان بيش از 5 هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي و باغها تحت پوشش گردوست كه متاسفانه برآوردهاي كارشناسانهاي كه انجام داديم مشخص شد از اين مقدار حدود 400 هكتار باغ هاي گردو دچار آفت وبيماري شده است.آفتهايي مثل كرم خراط كه براثر خشكشدن درختها به سراغشان مي آيد و يا آفت هاي ديگري كه هركدام از آنها براي از بين بردن يك گونه ي گياهي كافي است.

وي ادامه مي دهد: با مشخص شدن اين موضوع از آنجايي كه مي دانستيم اگر هرچه سريعتر به اين مشكل رسيدگي نكنيم در سال جديد كشاورزان با مشكلات زيادي روبه رو خواهند شد با همت مردم و سازمان بسيج سازندگي در راستای اردوهای جهادی بسیج مهندسین کشاورزی و نیز طرح ملی همگام با کشاورز و هم چنين كارشناساني كه جهاد كشاورزي معرفي كردند كارمقابله با آفت را از اواسط پاييز امسال شروع كرديم.

هدايــت زاده مي گويد: بيش از ۱۰ كارشــناس از کانون بسيج مهندسین كشــاورزي همچنين ۱۲ كارشناس از جهادكشــاورزي هر كدام ازآنها در حوزهي باغات،آفت شناســي، خاك و گياه خبره بوده و مهارت زيادي دارند در اين مدت با همكاري كشاورزان كار آفت زدايي را آغاز كردند.

او اضافه كرد: راه های مقابله تله های فرمونی و چسب و ... اســت اما کارآمد ترین راه که براي مقابله با آفت كرم خراط وجود دارد، سرشــاخه كاري و هرس است. يعني كارشناسان و كشاورزان بعد از شناسايي درختان آفت زده و شاخههايي كه خشك شدهاند آن ها را جدا كرده و پس از آتش زدنشان به سرشاخه ها رنگ یا چسب مي زنند تا از ورود آفت به قسمتهاي ديگر درخت جلوگيري شود. هنوز آمار دقيقي از اينكه چه مقدار از باغات آفتزدايي انجام شده اما طبق آن چيزي كه از شواهد پيداشت تا به امروز حدودا ۵۰ هكتار آفتزدايي شــده و همچنان كار ادامه دارد. اين مهندس جوان ادامه ميدهد: خشکســالی، سرمای بهاره و یا بارش تگرگ در ســالهای گذشته خسارت بسیاری به باغداران و کشاورزان تویسرگانی وارد کرده است و تنها در سال 94 بیش از 110 میلیارد تومان بر اثر سرمای بهاره به این حوزه خسارت وارد شد، اما از آن جا که در حدود 65 تا 75 درصد منبع درآمد مردم این شهرستان وابسته به باغات و به ویژه باغات گردو است و اقتصاد این شهرستان تقریبا تک محصولی بوده و وابستگی بسیار به گردو دارد مسئوالن بايد براي حل اين مشكل چارهاي بيانديشند.بدون شك جهادكشاورزي وبسيج سازندگي نميتوانند به تنهايي كار انجام دهند و نياز به قدرت بزرگتري است.