طرح احداث واحد تولید کود آلی از فضولات مرغی
در کشور ما، انواع کود مرغی یا برای تقویت زمین های کشاورزی در مناطق مرکزی کشور مانند باغات پسته استان کرمان مصرف می شود و یا متاسفانه در محوطه مرغداری ها فاسد شده و از بین می رود. امروزه در بسیاری از کشورهای جهان به خصوص کشورهای صنعتی از کود مرغ برای افزایش باروری و حالصخیزی و تقویت زمین های کشاورزی به عنوان یکی کود ارزان قیمت و مفید استفاده می شود.
میزان کمبود محصول در کشور (واردات): در سال 93 بالغ بر 5695 تن انواع کودآلی و ارگانیک با ارزشی معادل 21 میلیون دلار و همچنین 4220 تن کود خام ماکیان با ارزشی معادل 7 میلیون دلار به کشور وارد شده است. لذا در طرح پیشنهادی، هدف جایگزینی بخشی از واردات و همچنین بخشی از کود شیمیایی می باشد.
معرفی محصول: کودهای آلی فرآوردههای طبیعی اصیل و بدون خطر هستند که به تنهایی میتوانند برای پایداری کشاورزی مناسب باشد که در مقایسه با کودهای معدنی یا شیمیایی، دارای درصد پایین تری از عناصر غذایی هستند، اما معمولاً این کودها درصد قابل قبولی از مواد غذایی مورد نیاز درختان را در اختیار آنها قرار میدهند. در بین منابع کودهای آلی حیوانی، کود مرغی از ارزش بالاتری (بعنوان مواد اولیه) برخوردار است و ضمن اصلاح فعالیت بیولوژیکی و شیمیایی خاك، بعنوان یک منبع غنی از عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف برای کشت و تولید انواع گیاهان زراعی ، باغی ، سبزی و صیفی جات مناسب می باشد.
كود مرغي ازنظر عناصر نيتروژن، فسفر، كلسيم، منيزيم، سديم و گوگرد از غنیترین كودهاست. كود مرغي ازنظر عناصر کمنیاز مانند روي، مس و منگنز غني بوده و كود گاوي حالت بينابين دارد. درمجموع در ميان كودهاي آلي متداول ازنظر غناي عناصر غذايي به ترتيب مرغي، گوسفندي و گاوي قرار میگیرند. براساس مقایسهای که در اروپا بین کود مرغ و کود گاوی انجامگرفته، نشان میدهد اگر کود مرغ فرآوری شود ارزش آن بهمراتب بیشتر از سایرکودهای آلی است.
کاربرد محصول: قسمت اعظم کود حیوانی از جمله کود مرغی امروزه در دنیا و ایران بمصرف کشاورزی می رسد و قابل استفاده در تمامی مزارع و گلخانه ها می باشد. همچنین کود مرغی قابل استفاده در مزارع گندم، سویا ،کلزا ، سیفی جات ، میوه جات و مرکبات، پسته، سیب زمینی، گوجه فرنگی، کمپوست قارچ و ... است.