لبنیات ایل سنگسر در آستانه جهانی شدن
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بسیج سازندگی، شهر مهدی شهر (سنگسر سابق) مرکز شهرستان مهدی شهر است این شهرستان در استان سمنان واقع شده که خاستگاه ایل سنگسر است. خانواده های عشـایر معمولا ً به دامداری مشـغولند و شـغل دیگری ندارند از این جهت بخش عمده ای از تولید گوشـت و لبنیات کشـور در این خانواده ها تولید و عرضه می شود.
عشـایر سنگسـر شـاخص ترین کوچنـدگان دامنه هـای البـرز هسـتند. آن هـا طولانی ترین مسیر کوچ جهان را طی می کنند به طوریکه فاصله دورترین نقطه ییلاقی و قشالقی آنان به بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر می رسد. امـروزه بخش هایـی از مراتع اسـتان های سـمنان، تهـران، قزوین، قـم، مرکزی، مازندران، گلسـتان، گیالن، خراسـان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی، و اصفهان در اختیار ایل سنگسـر قرار دارد از این جهت آوازه لبنیات تولیدشـده توسط این ایل به سراسر ایران رسیده است.
صنعتی کردن واحدهای سنتی
آقـای پارسـا نماینده بسـیج سـازندگی در مـورد تولید لبنیات توسـط این ایل به خبرنـگار مجلـه منهای نفت میگوید تولید لبنیات در شهرسـتان مهدی شـهر به دو صورت انجام می شـود یکی توسـط خود ایل سنگسـر و دیگری در کارگاه های صنعتی که شیر را از ایل می گیرند و آن را در این کارگاه ها تبدیل به انواع لبنیات میکنند.
وی ادامـه داد: بـرای احـداث ایـن کارگاه های صنعتی رقمی حـدود 150 میلیون تومان وام اختصاص دادیم که راه اندازی این کارگاه ها موجب شـد تا اشـتغال در این بخش از 20 به 30 نفر افزایش پیدا کند.
پارسـا خاطرنشـان کرد: این شهرسـتان گنجایش افزایش کارگاه های صنعتی را دارد و میتوان با توجه به تولید شیر توسط این ایل تعداد کارگاههای تولید لبنیات را افزایـش داد کـه این موضوع می تواند هم به اشـتغال جوانـان این منطقه کمک کند و هم اینکه تولید فرآورده های لبنی افزایش پیدا خواهد کرد و نیاز مشتریان را می توانیم پاسخگو باشیم.
وی ادامه داد: خوشـبختانه مشـکلی برای فروش لبنیات تولیدی نداریم و در حال حاضر دنبال ثبت نام تجاری برای این لبنیات هسـتیم که مواد اولیه آن از شـیری است که ایل سنگسر در اختیارمان قرار می دهند. ماندگاری هفت ساله محصولات لبنی سنگسر بـرای آشـنایی با وضعیت تولید لبنیات توسـط این ایل بـزرگ با آقای معصومیان یکـی از ایلـداران و تولیدکننـدگان لبنیات گفتوگو کردیم. او میگوید از شـیری که محصول گاو و گوسفندان ایل سنگسر است 38 نوع فرآورده تولید میشود که همه این فرآورده ها کاملاً سنتی تولید و به فروش می رسند.
وی ادامـه داد: ایـن فرآورده هـا هم در ایل مورد اسـتفاده قـرار می گیرد و هم برای فروش به شهرها و استان های مختلف کشور عرضه می شوند.
معصویـان اظهـار کرد: برخی از ایـن فرآورده های لبنی بدون آنکه مواد نگهدارنده داشته باشند به راحتی تا 7 سال ماندگاری دارند مانند کره و دوغ که هر چه بیشتر می ماند خوشمزه تر می شود.
معصومیـان تصریـح کرد: مشـکلی برای فـروش محصول نداریـم و چون در همه کشور ایل سنگسر مشهور است. به همین جهت فرآورده های لبنی این ایل به راحتی به فروش می رسد.
عبـاس گلـرو نماینده مردم سـمنان در مجلس شـورای اسلامی نیز در خصوص وضعیت تولید لبنیات این ایل به خبرنگار مجله منهای نفت گفت: مهمترین عامل برای افزایش تولید لبنیات توسـط عشـایر موضوع تامین نهاده های دامی است به طوری که برای آنکه این ایل بتواند لبنیات را در تمام فصل سال تولید کند چیزی حدود 300 تن جو دامی نیاز دارد.
وی ادامه داد: این موضوع به دولت انعکاس داده شـده اسـت که باید علوفه دامی این ایل تامین شـود و دولت نیز قول داده تا مشـکلی برای تامین علوفه دامی این ایل وجود نداشته باشد.
نماینده مردم سـمنان در مجلس شـورای اسلامی همچنین با اشـاره به وضعیت دام موجـود در ایـن ایـل گفت: در حال حاضر ۵۶۰ دام مولد در این ایل وجود دارد که لبنیات تولید شده در این ایل توسط این دام مولد تامین می شود که اگر علوفه بـه انـدازه نیـاز در اختیـار این ایل قرار گیـرد قطعا تولید لبنیات در این ایل رشـد چشمگیری خواهد داشت.
وی با اشـاره به ایجاد بازار مناسـب برای فروش محصوالت لبنی توسـط این ایل گفـت اولیـن کار کـه باید صورت گیرد ایجاد یـک نام تجاری برای لبنیات این ایل اسـت تا وقتی هر فرد در هر اسـتان نام این لبنیات را مشـاهده کند متوجه شود که این محصول برای چه منطقهای است.
وی گفـت: وقتـی این کار انجام شـد آنگاه می توانیم ایـن محصولات را نیز حتی به کشورهای منطقه صادر کنیم.