احیای سوغاتی از یاد رفته توسط یک جوان اردبیلی

حتماً وقتی که در سفر هستید به این فکر خواهید افتاد که برایاعضای خانواده یا دوستان خودسوغاتی آن شهر را تهیه کنید تا اطلاع دهید که به یادشان بودید. اگر سفری به منطقه شمالی کشور دارید حتماً باید سوغاتی کلوچه و زیتون خریداری کنید.
این سوغاتی در مشهد مقدس به زرشک و زعفران خلاصه م یشود. در یزد به قطاب و باقلوا و در ساوه میتوان به انار اشاره کرد. البته همه شهرهای ایران سوغات یهایی خاص دارد اما اردبیل مد تها بود که فاقد سوغاتی خوراکی بود و یک جوان با ایده ای جالب توانست دوباره سوغاتی این شهر را احیا کند.حلوای سیاه یکی از سوغاتیهای
پرطرفدار استان اردبیل بود که با تغییرنسل به فراموشی سپرده شد اما یک جوان 39 ساله توانست این سوغاتی را به اردبیل بازگرداند.
اکبر محمدیان، فعال اقتصاد مقاومتی و کارآفرین موفق در استان اردبیل از سال 92 کار خود را به صورت رسمی آغاز کرد. وی برای شروع این کار دو سالی مشغول تحقیق در مورد نحوه فعالیت آن بود که بالاخره در سال 92 استارت آن زده شد و توانست حلوای سیاه را به عنوان سوغات اردبیل برای بار دیگر معرفی کند. زمانی که میخواست
کار خود را آغاز کند هدفش قرار دادن نام اردبیل در بین استا نهای دارای سوغاتی بود و خوشبختانه به این هدف خود رسید.
محمدیان درباره فعالیت خود می گوید: زمانی که قصد استارت کار را داشتم هیچ سرمای های در اختیارم نبود اما دست از تلاش برای تحقیقاتم برنداشتم و بالاخره در سال 92 با سرمایه اندکیکه پس انداز کرده بودم اولین محصول خود را روانه بازار کردم. این محصول در ابتدا با استقبال زیادی مواجه شد به طوری که در هفته های اول نتوانستم پاسخگوی نیاز بازار باشد.
این جوان 39 ساله می افزاید: بعد از اینکه شرایط عادی شد تبلیغاتی در سطح شهر صورت گرفت که با موج دوبار های از تقاضا روبه رو شدیم. در آن زمان اقدام به
جذب نیرو کردیم و فعالیتمان به صورت کارگاهی آغاز شد. تفاوت محصول تازه ما با نمونه های قبلی که در سا لهای بسیار دور پخت میشد در ترکیب محصولاتی است
که در آن به کار میرود. در حلوای سیاهی که جدیداً تولید میکنیم و به عنوان سوغات اردبیل شناخته شده است به دلیل اینکه قبلاً از شیره انگور و شیره خرما استفاده
میشد و خیلی با مزاج همه افراد سازگاری نداشت ترکیبات آن را تغییر دادیم.
ترکیبات جدید حلوای سیاه
محمدیان با اشاره به اینکه مزا ج های مختلف را برای تولید محصولمان در نظر گرفتیم تصریح میکند : ترکیبات فعلی حلوای سیاه، شامل آرد سبو سدار گندم، جوانه گندم، شیره شکر و آب و ادوی هجات با بخشی از خشکبار است که یک محصول کامل و مقوی را تشکیل میدهد ؛ مکملی که برای بسیاری از ورزشکاران و افرادی که نیاز به یک میان وعده مقوی دارند مناسب است. وی میگوید : چندین سال بود که کسی روی این محصول کار نکرده بود و احیای یک محصول ازیادرفته بسیار سخت به نظر
م یرسد. روزی که تصمیم گرفتم اردبیل را با یک سوغاتی خوراکی معرفی کنم موانع زیادی سر راهم قرار گرفت اما با این حال هر روز اتفاقات خوب را متصور میشد
و توانستم بالاخره به این خواسته خود جامه عمل بپوشانم.
افزایش نگهداری محصول
این کارآفرین ادامه میدهد : محصولات سنتی معمولاً مدت ماندگاری کوتاهی دارند از این رو برخی افراد نم یتوانند برای سفرهای دور خود از این محصول بهره ببرند. در این راستا سعی کردیم از محصولات سنتی فاصله بگیریم و وارد فاز صنعتی شویم. مهمترین اصلی که در این زمینه مدنظر داشتیم حفظ اصالت محصول بود که خدا را شکر موفق هم بودیم. وی با اشاره به اینکه حلوای سیاه یک تقاضای جدید در بازار استان اردبیل ایجاد کرد و باعث افزایش اشتغال شد میگوید: یک محصول تازه، وارد بازار اردبیل شده بود و یک تقاضا و عرضه جدید به بازار تزریق شد. این در حالی بود که در گذشته کسی سراغ تولید این محصول نرفته بود و نقطه موفقیت ما در تولید حلوای سیاه تحقیقاتی بود که در این زمینه انجام داده بودیم. افرادی که اکنون در کارگاه تولید حلوای سیاه مشغول به کار هستند حدود 5 نفر هستند و 27 فروشگاه در سطح کشور این محصول را ارائه م یکنند. محمدیان درباره توزیع محصولات خود در شهرهای دیگر میگوید : سال 95 بود که متوجه شدیم کارمان خیلی سنتی است و باید تغییر رویه را اعمال کنیم. در این زمینه از بست هبند یهای نوین بهره گرفتیم تا بتوانیم صفر تا صد محصول دست خودمان باشد. در بخش بست هبندی و کانال توزیع نیز از نیروهای زبده استفاده کردیم و این کار ما باعث شد تا هزینه های تولید حلوای سیاه به صورت صنعتی کاهش یابد. این کاهش هزینه تولید در قیمت تما مشده ما نیز تأثیر گذاشت و با افزایش تقاضا همراه بود. کاری که برخی کارگا هها و کارخان هها انجام م یدهند اما در بخش کاهش قیمت تغییراتی را لحاظ نمیکنند .
وی به ظرفی تهای بزرگ اشتغا لزایی در این صنعت اشاره م یکند و میگوید : اگر سیستم تولید حلوای سیاه به صورت کارخان های باشد حدود 30 نفر به صورت مستقیم مشغول فعالیت خواهند شد و اشتغال غیرمستقیم این کار حدود 230 نفر به صورت دو شیفت است. ما در حال مقدمات تبدیل کارگاه به کارخانه هستیم که افزایش هزینه ها از جمله نرخ ارز باعث شده تا کمی از بودج های که برای این کار کنار گذاشته بودیم ارزش خود را از دست بدهد و منتظر دریافت تسهیلات باشیم.
این کارآفرین اقتصاد مقاومتی با بیان اینکه تاکنون از هیچ کمک دولتی استفاده نکردیم اظهار میکند: هر اشتغالی که تاکنون ایجاد شده ریالی برای دولت هزینه نداشته و حتی برای دریافت تسهیلات به بانک مراجعه نکردیم. همه 5 نفری که اکنون در این کارگاه تولید حلوای سیاه مشغول به کار هستند با سرمایه های خود کارگاه مشغول به کار شدند و اگر این رویه در هر شهر و استان به کار گرفته شود مشکل اشتغال حل خواهد شد.
به دنبال اختراع دستگاهیم
محمدیان از ساخت دستگاه صنعتی تولید حلوای سیاه به ما میگوید : یک دستگاه صنعتی برای تولید حلوای سیاه نیاز داریم و کار کارشناسی آن به پایان رسیده و در مرحله عملیات قرار داریم. امیدواریم با حمایت های دولت در این بخش بتوانیم مراحل اختراع و همچنین ساخت آن را به پایان برسانیم تا هد فگذاری اشتغال 300 نفره را در تولید این محصول در استان اردبیل محقق سازیم.