روايت يك پرورش دهنده موفق از زير و بم هاي توليد شترمرغ
هر شترمرغ كشتار شده بين 1 تا 2 ميليون تومان سود خالص به همراه دارد
تاريخ : 1396/06/29

پرورش شترمرغ يكي از عرصه هاي توليدي است كه طي سال هاي اخير رفته رفته جاي خود را در ايران باز كرده است. مزيت هاي گوناگون اين پرنده بي پرواز موجب شده است كه گرايش به مصرف گوشت آن و به تبع پرورش و تكثير آن در كشور روند سعودي داشته باشد. پرورش شترمرغ براي بسياري از علاقمندان به خوداشتغالي و افرادي كه قصد دارند با سرمايه اندك كار توليد طيور را شروع كنند، انتخابي ايده آل محسوب مي شود.

رسول پورجانفشان، جواني 26 ساله و يكي از پرورش دهندگان موفق شترمرغ در آذربايجان شرقي است. او داراي مدرك كارشناسي ارشد مكانيزاسيون كشاورزي است. رسول پورجانفشان 4 سال قبل به همراه سه نفر ديگر از هم دانشگاهي هايش تصميم گرفت كه روي پاي خود بايستد. او در اين باره مي گويد: «بعد از پايان تحصيلات در مقطع كارشناسي ارشد، ما 4 نفر مي خواستيم براي خودمان كاري دست و پا كنيم تا نه تنها سربار دولت نباشيم بلكه براي ديگران هم اشتغالزايي كنيم.»

اين فعال اقتصاد مقاومتي مي افزايد: «براي شروع كار، عرصه هاي گوناگوني نظير پرورش قارچ، توليد گياهان دارويي و ... در برابر ما قرار داشت اما در نهايت بعد از مطالعه و تحقق به اين نتيجه رسيديم كه پرورش شترمرغ بهترين گزينه است و سودآوري بيشتري به همراه دارد. يكي از دلايل آن هم اين بود كه پرورش شترمرغ در منطقه ما رواج چنداني ندارد و ما براي فروش محصولات با تقاضاي بيشتري رو به رو هستيم.»

آقاي پورجانفشان خاطرنشان مي كند: «هر يك از ما 4 نفر مبلغ 5 ميليون تومان به عنوان سرمايه اوليه جور كرديم و از بسيج سازندگي هم 20 ميليون تومان وام گرفتيم. كار را با خريد 12 جوجه شترمرغ در زميني كه متعلق به خانواده بنده بود، شروع كرديم. همه ما قبلا در اردوهاي جهادي بويژه در مناطق زلزله زده اهر، هريس و ورزقان شركت كرده و ضمن خدمت به مردم كار بنايي را به خوبي ياد گرفته بوديم. در نتيجه همه كارهاي مناسب سازي زمين و ساختمان براي پرورش شترمرغ را خودمان انجام داديم.»

در مزرعه رسول پورجانفشان و همكارانش در حال حاضر 104 قطعه شترمرغ وجود دارد. او درباره درآمد پرورش شترمرغ، مي گويد: «گوشت شترمرغ با استخوان كيلويي 40 هزار تومان و بدون استخوان، كيلويي 50 هزار تومان است. از فروش گوشت حاصل از كشتار هر شترمرغ، 1 ميليون تومان سود خالص بدست مي آيد. اين در حالي است كه اگر كسي بتواند پوست شترمرغ را دباغي و محصولات چرمي توليد كند، به ازاي هر شترمرغ حداقل 2 ميليون تومان سود خالص نصيبش مي شود. ما در حال حاضر توان اين كار را نداريم اما همزمان از پرهاي شترمرغ ها گردگير يا داستر توليد مي كنيم.»

اين فعال اقتصاد مقاومتي مي افزايد: «طعم گوشت هر حيواني بستگي به ميزان تركيب آن با چربي همان حيوان دارد. گوشت شترمرغ چربي درون بافتي بسيار اندكي دارد و به همين دليل خاصيت درماني دارد و براي بيماران توصيه مي شود. اما چربي بين بافتي شترمرغ بسيار زياد است و از هر شترمرغ 120 كيلويي 20 كيلوگرم چربي بدست مي آيد. تركيب گوشت شترمرغ با اين چربي بين بافتي طعم آن را فوق العاده مي كند. به طور كلي گوشت طرد و لطيف شترمرغ بسيار چاشني پذير است.»

رسول پورجانفشان درباره پايان نامه كارشناسي ارشد خود، خاطرنشان مي كند: «سعي كردم پايان نامه اي كاربردي و به درد بخور ارائه كنم كه بايگاني نشود. سوژه پايان نامه من مكانيزاسيون واحدهاي پرورش شترمرغ بود و بر اساس مطالعات ميداني واحدهاي پرورش شترمرغ در ورامين، گرمسار، ساوه، قزوين و ... نوشته شد و حاصل آن يك طرح توجيهي دقيق براي شروع به كار پرورش شترمرغ بود.»

اين فعال اقتصاد مقاومتي نسبت به سنگ اندازي دستگاه هاي اجرايي در برابر دريافت مجوز توسط واحدهاي پرورش شترمرغ گلايه هاي زيادي دارد. از جمله اين سنگ اندازي ها، اصرار عجيب و غريب بر لزوم وسعت بالاي مزارع پرورش شترمرغ است. اين در حالي است كه فعالان اقتصادي جوان همگي كار خود را در مزارع كوچك شروع مي كنند. البته نيروهاي جوان مثل رسول پورجانفشان با خلاقيت و ابتكار توانسته اند حداكثر بهره وري را از زمين هاي كوچك براي پرورش شترمرغ داشته باشند، به اين ترتيب كه جوجه شترمرغ ها را با فاصله زماني 2 ماهه خريداري مي كنند و بدين ترتيب شترمرغ هايشان سنين متفاوتي دارند. در نتيجه نياز آنها به داشتن زمين وسيع مرتفع مي شود.

حجم : 94454
عرض : 450
ارتفاع : 247
نام
نام خانوادگي
نشاني پست الكترونيكي
متن
استان ها
نظرسنجي
رسانه ها به چه ميزان توانسته اند الگوهاي عملي اقتصاد مقاومتي را به جامعه معرفي نمايند؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف
  عالي   ( درصد  : 13.11 )
  خوب   ( درصد  : 6.76 )
  متوسط   ( درصد  : 12.08 )
  ضعيف   ( درصد  : 68.04 )